Portfolio

Kunst & Frites
8 years ago

Kunst & Frites

10 Lelijke schuttingen mooi en levendig maken rond snackcontainer Bram’s met kunstproject ‘Kunst & Frites’. Watervaste MDF platen van 206×122 cm (bxh) op de schuttingen krijgen elk kwartaal nieuwe kunst van Rotterdamse kunstenaars en creatieven. Thema kunst is: de aardappel in de ruimste zin van het woord.

Plaats
hoek Posthumalaan/Veemstraat, Rotterdam-Zuid

Looptijd
juni 2016 – juli 2019

Opdrachtgever
Bram’s Gourmet Frites B.V.

Verkenning & projectleiding uitvoering
Lotti Hesper

Financiering
Bram’s Gourmet Frites B.V., Gemeente Rotterdam.

I.s.m.
Gemeente Rotterdam, cultuurscout Feijenoord, Dave Ista, Lonneke de la Mar, Lisa van Noorden, Daan Kooyman Publiciteit, Studio Mads

Fotografie, filmpjes
Paul van der Blom fotografie, Constatine Livia, Lotti Hesper

Kunstenaars

juni t/m augustus 2019: ‘Geluk op Zuid’, expositie gedichtenwedstrijd Geluk op Zuid 2019

251 kinderen uit Charlois, Feijenoord en IJsselmonde stuurden een zelfgeschreven gedicht over geluk in voor de gedichtenwedstrijd Geluk op Zuid. Zoals Fien van Nispen, 9 jaar: “Oeps | Ik ben lief | ik ben mooi | als ik blij ben | ben.” 17 gedichten, waaronder die van de 9 winnaars, zijn van juni t/m augustus 2019 te zien op de schuttingen van Kunst & Frites bij Bram’s Gourmet Frites Kop van Zuid. Daarmee draag ik het stokje over aan artconsultant Lonneke de la Mar. In 2,5 jaar tijd hebben kinderen, fotografen, jongeren, streetartartiesten en andere amateur en professionele kunstenaars hun talenten laten zien bij Kunst & Frites. Een rijke ervaring om zo de buurt mooier te maken met vooral mensen uit Rotterdam-Zuid en meestal met thema de aardappel in de breedste zin van het woord. Rocco Ladage van Bram’s: “De kunstuitingen hebben eraan bijgedragen dat deze plek leuk is om even langs te komen.”

Geluk op Zuid is een gedichtenwedstrijd over GELUK voor kinderen van 9 tot 12 jaar in de gebieden Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. De jury bestond uit Burgemeester Aboutaleb, Najiba Abdellaoui, Jana Beranová, Ivan Words, Jiske Foppe en Anna-Maria Carbonaro

Op de straatpanelen van de expositie zien we de 9 winnaars van 2019 en op het binnenterras 8 gedichten van Feijenoordse talenten, waarin de kinderen hun geluk delen en samen eten een belangrijk aandeel heeft. Meer info op www.gelukopzuid.nl

maart t/m mei 2019: ‘De Pieper’, gelegenheidscollectief  ‘Kunstenaars van Zuid’

Pieper, Rotterdams voor aardappel, heeft ook een aantal andere betekenissen. Dit concept is door de kunstenaars, ieder in hun persoonlijke stijl uitgewerkt in de reeks ‘De Pieper’. Om de toeschouwer en natuurlijk ook de niet-Rotterdammers ter wille te zijn, hebben een aantal van de doeken een korte uitleg meegekregen. Op die manier eet je patat en leer je nog wat!

Het Rotterdams gelegenheidscollectief ‘Kunstenaars van Zuid’ bestaat uit Lies Arsieni, Anne Marie Bouwman, Debbie van der Drift, Mariella Peters en Tilly Pieëte. In wisselende samenstelling exposeren deze kunstenaars in de Randstad. Zij maken allen deel uit van de grotere kunstgroep Essentie.


kunst: Tilly Pieëte & Debbie vd Drift

december 2018 t/m februari 2019: ‘Eén aardappel doet (ver)wonderen’, expositie studenten Grafisch Lyceum Rotterdam

september t/m november 2018: foto-expositie De Kracht van Rotterdam

juni t/m augustus 2018: ‘We got the same love 4 paint’ – Rudi Meijer & co

2 december 2017 t/m 28 februari 2018: ‘Bram & Vincent’ door Michiel Brink en Stichting Hogedrukgebied met 16 schilderijen geïnspireerd op De Aardappeleters van Vincent van Gogh.

  

18 augustus t/m 26 november 2017: ‘Decontructed Dinner’ van fotograaf Carina Hesper met hoogwaardige stillevens van ontlede ingrediënten van Bram’s (de aardappel, de tomaat, de uit etc.)

mei t/m juli 2017: ‘Vanuit de Raderen’ van kunstenaar Marian van Veen met schilderingen en kunst met pallethout

februari t/m april 2017: ‘Potato Heads’van fotograaf Marcel Kollen als deellocatie van Rotterdam.photo 2017 met portretten van aardappelboeren

dec 2016 t/m januari 2017: mural artists Miss Dbalia en Aniel Mohanlal met streetart van een winterlandschap, beelden van de aardappel vanaf het land tot gebakken frites en de skyline van Rotterdam.

 

Kunst & Frites