Wie ben ik?
Al sinds 2007 speur ik naar verwaarloosde plekken in stad en land en maak ze mooi. Ja, denk je dan vast: wat is mooi? Daarover lopen de meningen vaak uiteen. Daarom betrek ik belanghebbenden bij het mooi maken van een verwaarloosde plek, zoals buurtbewoners, ondernemers, woningcorporaties, vve’s, particuliere vastgoedeigenaren, projectontwikkelaars, kunstenaars, lokale buurtverenigingen, lokale stichtingen en fondsen. De meningen van lokale bewoners en ondernemers tellen zwaar mee, want ik wil dat projecten gedragen worden in de buurt. Daarmee hoop ik dat de mensen, en jongeren in het bijzonder, geïnspireerd raken door het resultaat, er met elkaar over praten en zo elkaar beter leren kennen. Maar ook vooral dat ze realiseren dat dromen voor hun eigen buurt werkelijkheid kunnen worden.

Hoe ik begon?
Via de Kromstraat in Delft waar ik 12 jaar heb gewoond, ben ik in 2007 begonnen met verwaarloosde plekken mooi te maken. Met mijn straat ging het toen niet zo goed. Er was sprake van overlast, maar er waren ook leuke restaurantjes en galeries. Vijf panden stonden leeg. Die werden aangekocht door een vastgoedontwikkelingsmaatschappij. Toen ben ik in het gat gesprongen om tijdelijk de panden in te vullen met creatieve activiteiten om de straat weer positief en cultureel op de kaart te zetten. Mijn werkervaring bij een woningcorporatie en projectontwikkelaar na mijn studie architectuur hielp me daarbij. Het pop- en cultuurpodium Ciccionina dat in die tijd is ontstaan, bestaat nog steeds. Inmiddels kan ik terugkijken op zo’n 25 inspirerende projecten of evenementen.

Architectuur & krottenwijken Brazilië
Lotti Brazilie 3Mijn voorliefde voor architectuur en het opknappen van verwaarloosde plekken is ontstaan in Sao Paulo, Brazilië. Toen ik 19 jaar was, heb ik daar, met mijn middelbare schooldiploma op zak, zo’n acht maanden met kinderen en jongeren gewerkt in de krottenwijken bij het wijkontwikkelingsproject Arco Brasil. In die tijd sliep ik drie weken bij een gastgezin, waarvan de man architect was. Hij liet me inspirerende bouwkundige projecten zien. Aangestoken door zijn enthousiasme en de praktische kant van het vak, ben ik in 2002 afgestudeerd in architectuur aan de TU Delft.  In Brazilië is ook de wens ontstaan iets te willen betekenen voor de maatschappij. Daarnaast komt mijn kennis van de Portugese taal nu goed van pas in de projecten die ik doe, zoals in verkennende buurtgesprekken met Kaapverdianen.

Volhouden
Porcelli proces 2Als ik mijn zinnen heb gezet op het mooi maken van een verwaarloosde plek houd ik vol. Want ik gun iedereen een fijne buurt en een mooie omgeving. Daarnaast geeft het me veel voldoening als ik een concreet resultaat boek. Kunst is mijns inziens een middel om talent van mensen te stimuleren en contact te maken in de buurt. Als een project eindigt, stel ik me zo voor dat de omwonenden samen op een bankje gaan zitten en al kijkend naar het kunstwerk erover praten en trots zijn op hun mooier geworden buurt, waar ze zelf een steentje aan hebben bijgedragen.

Mijn kracht: verbindingen leggen, doenersmentaliteit, creatieve ideeën en zakelijke doortastendheid.