Portfolio

Kunstroute Geel, Groen, Staart
3 years ago

Kunstroute Geel, Groen, Staart

De kunstroute van beeldend kunstenaar Dieke Venema (1990) versterkt de uitstraling van de Baanhoekweg als oprijlaan naar Nationaal Park de Biesbosch en bouwt bruggen tussen natuur, cultuur, bewoners, bezoekers en bedrijven. Onderdelen van de route zijn 85 nestkastjes, De grondelende eend (3 m hoog), De duikende eend (4 m hoog) en De Zon (7 m hoog) die ronddraait op een paal. Kleurrijke bloemenweides en 29 bijenhotels verbinden de verschillende onderdelen van de route. De officiële opening van de kunstroute was in juni 2024.

Aan professionele kunstenaars, ontwerpers en vormgevers uit Nederland vroeg Stichting voor de Werkplaats in 2020 een ideeschets te maken voor een Biesbosch geïnspireerd kunstwerk. De keuze was, met 61 inzendingen, reuze. De selectiecommissie, met daarin een afvaardiging van het Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, bewoners, Cirkellab, Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek en Nationaal Park De Biesbosch kon hiermee serieus aan de bak. Drie kunstenaars werkten een schetsontwerp uit: Mirte van Laarhoven & Bruno Vermeersch met ‘Bevroren Bos’, Dieke Venema met ‘Speurend naar de Biesbosch’ en Wessel van Beerendonk & Lucas van Hall van Studio Rap met ‘De Biesbosch Experience’. Daaruit is Dieke Venema gekozen.

Plaats
Baanhoekweg vooral ter hoogte van kruising met Kerkeplaat en ter hoogte van silo Evides, wijk Staart, Dordrecht

Looptijd
maart 2019 – juni 2024

Opdrachtgever
Stichting voor de Werkplaats

Projectleiding
Lotti Hesper

Communicatie
Diana Henneken

Partners
Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek, Mondriaan Fonds, Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, HVC Groep, Vogelvereniging de Volière, Moree, Drechtwerk Groen, Bijenhoudersvereniging Dordrecht, Biodiversiteitsprijs Bijenhoudersvereniging, Stichting Groei & Bloei, Van Leeuwen Buizen.

Kunstroute Geel, Groen, Staart