Portfolio

Kunstopdracht Baanhoekweg
2 years ago

Kunstopdracht Baanhoekweg

Aan professionele kunstenaars, ontwerpers en vormgevers uit Nederland vroeg Stichting voor de Werkplaats een ideeschets te maken voor een Biesbosch geïnspireerd kunstwerk. Het gaat om een kunstwerk in de openbare ruimte op de Baanhoekweg in Dordrecht als onderdeel van het kunst- en cultuurprogramma StaART. Dit was de briefing en dit zijn de materiaalstromen op de Staart.

De keuze was, met 61 inzendingen, reuze. De selectiecommissie, met daarin een afvaardiging van het Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, bewoners, Cirkellab, Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek en Nationaal Park De Biesbosch kon hiermee serieus aan de bak. Na intensief overleg was de keuze echter unaniem om de volgende kunstenaars een schetsontwerp te laten uitwerken:

Mirte van Laarhoven & Bruno Vermeersch met ‘Bevroren Bos’
Dieke Venema met ‘Speurend naar de Biesbosch’
Wessel van Beerendonk & Lucas van Hall van Studio Rap met ‘De Biesbosch Experience’

Beeldend kunstenaar Dieke Venema (29) gaat aan de slag met het realiseren van haar idee ‘Rond, Rood, Staart’. De selectiecommissie koos haar ontwerp voor een op de Biesbosch geïnspireerd kunstwerk. Het uitgangspunt van het kunstwerk is dat de Baanhoekweg de oprijlaan wordt naar de Biesbosch. Een verrassende route die verandert met de seizoenen: luchtig, maar wel één geheel. Lees het persbericht.

Plaats
wijk Staart, Dordrecht

Looptijd
maart 2019 – heden

Opdrachtgever
Stichting voor de Werkplaats

Projectleiding
Lotti Hesper

Partners
Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek, Mondriaan Fonds, Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, HVC Groep, Coolrec, Vogelvereniging de Volière, Verkuil & Moree buitenruimte specialisten, Drechtwerk Groen, Cirkellab BV

Kunstopdracht Baanhoekweg