Portfolio

Kunstroute Geel Groen Staart
2 years ago

Kunstroute Geel Groen Staart

De kunstroute van beeldend kunstenaar Dieke Venema (1990) versterkt de uitstraling van de Baanhoekweg als oprijlaan naar Nationaal Park de Biesbosch en bouwt bruggen tussen natuur, cultuur, bewoners, bezoekers en bedrijven. Onderdelen van de route zijn 85 nestkastjes, Grondelende eend (een kont van een eend als een toef omhoog in het gras, 3x3x3 m), Duikende Eend (twee poten van een eend van 4m hoog) en de Zon die ronddraait op een paal. Voor een muursticker van een blauwborst op de silo van Evides zoeken we nog een sponsor. Kleurrijke bloemenweides en 29 bijenhotels verbinden de verschillende onderdelen van de route. Verwachte plaatsing grote kunstwerken eerste helft 2024.

Aan professionele kunstenaars, ontwerpers en vormgevers uit Nederland vroeg Stichting voor de Werkplaats in 2020 een ideeschets te maken voor een Biesbosch geïnspireerd kunstwerk. De keuze was, met 61 inzendingen, reuze. De selectiecommissie, met daarin een afvaardiging van het Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, bewoners, Cirkellab, Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek en Nationaal Park De Biesbosch kon hiermee serieus aan de bak. Drie kunstenaars werkten een schetsontwerp uit: Mirte van Laarhoven & Bruno Vermeersch met ‘Bevroren Bos’, Dieke Venema met ‘Speurend naar de Biesbosch’ en Wessel van Beerendonk & Lucas van Hall van Studio Rap met ‘De Biesbosch Experience’. Daaruit is Dieke Venema gekozen.

Plaats
Baanhoekweg, wijk Staart, Dordrecht

Looptijd
maart 2019 – heden

Opdrachtgever
Stichting voor de Werkplaats

Projectleiding
Lotti Hesper

Partners
Uitvoeringscoalitie Waterdriehoek, Mondriaan Fonds, Dordrechts Museum, Gemeente Dordrecht, HVC Groep, Coolrec, Vogelvereniging de Volière, Verkuil & Moree buitenruimte specialisten, Drechtwerk Groen, Cirkellab BV, Bijenhoudersvereniging Dordrecht, Stichting Groei & Bloei.

Kunstroute Geel Groen Staart