Portfolio

Verbinding in Tijd muurschilderingen
2 years ago

Verbinding in Tijd muurschilderingen

DOWNLOAD de folder en bezoek de muurschilderingen!

Twee huizenhoge muurschilderingen ‘Verbinding in Tijd’ verbeelden hoe water Dordrecht heeft gevormd aan Noordendijk 89 (nabij Wijkpunt De Eendracht) en over zeven verdiepingen aan de binnenkant van Hotel De Watertoren in Dubbeldam. Elementen uit verleden, heden en toekomst komen terug in de twee muurschilderingen zoals de vroegere balkengaten, het wonderlijke water dat wortels maakt en silhouetten van bewoners als toekomstbeeld. Kunstenaar Elvira van Bochove: “Een dijk en een watertoren zijn ook echt elementen die met water te maken hebben, dat maakt het extra speciaal om de muurschilderingen op deze plekken te realiseren.”

Geschiedenis
Water speelt een belangrijke rol op het Eiland van Dordrecht dat omgeven is door water. Mensen zijn verbonden met water onder andere door de handel en recreatie. Maar we hebben ook drama’s meegemaakt, zoals de St. Elisabethsvloed in 1421 en de watersnoodramp van 1953. Onze acties in het heden en verleden hebben impact op de rol van water in ons leven in de toekomst. We hebben toekomstdromen, zorgen en verwachtingen. En nu ook twee muurschilderingen die dit op een bijzondere manier verbeelden.

Muurschildering Noordendijk
Op de muurschildering bij de Noordendijk van 12 x 9 meter van woningcorporatie Trivire verbindt een meanderende waterstroom met vertakkingen als een soort wortelstelsel het beeld uit het verleden met de toekomst. Aan de bovenkant is een deel te zien van een foto uit 1900, van Hendrik Johannes Tollens. Hierop staan de balkengaten aan de Noordendijk, waterbekkens waar houtstammen bewaard bleven. Deze waren een essentieel onderdeel van de houthandel waar eeuwenlang mensen uit de stad hun boterham mee verdienden. Silhouetten van een diversiteit aan mensen die hand in hand in het water staan, laten de wens en noodzaak zien om in gezamenlijkheid met het water te leven. Projectleider Lotti Hesper: “Deze invulling is ontstaan na een enquête en de gesprekken met omwonende kinderen en volwassenen. Wat vooral naar voren kwam was het plezier maken, de behoefte aan saamhorig zijn en het levensbelang van water. Voor de silhouetten hebben echte bewoners en kinderen uit de wijk model gestaan.” Peter van den Berg, wijkregisseur Trivire: “Als woningbouwcorporatie vinden we het belangrijk dat mensen goed nadenken over het gebruik van energie en water. Toen de kans voor de muurschildering met dit thema zich voordeed, hoefden we niet lang na te denken. Bovendien is een lelijke muur nu weer mooi.”

Muurschildering Hotel De Watertoren
Om de ruim 20 meter hoge muurschildering in De Watertoren te bewonderen hoef je geen hotel- of restaurantgast te zijn. Het is een gemeentelijk monument met een uitzichtbalkon op de 7e verdieping voor iedereen toegankelijk. Hier is te zien wat de impact van het water is geweest op de vorming van Dordrecht. Het water stroomt van boven naar beneden (de watertoren heeft meer dan 7 verdiepingen). Op 3 verdiepingen komt een kaart van het eiland uit een periode van het verleden tot heden. Het water stroomt erlangs en doorheen als een wortelstelsel, onderdeel van de kringloop, door naar de volgende periode. Tom de Saint Aulaire, mede-eigenaar van De Watertoren: “Tijdens de St. Elisabethsvloed stond onze watertoren in ondergelopen gebied. Het kunstwerk is daarom een mooi kijkje in de geschiedenis en perfect passend bij de industriële look van De Watertoren.”

Plaats
Muurschildering buiten: Noordendijk 89 vlakbij Wijkpunt Eendracht te Dordrecht
Muurschildering binnen: Hotel De Watertoren, Kromme Zandweg 80 te Dordrecht

Looptijd
januari 2021 – 2023

Opdrachtgever
Stichting voor de Werkplaats

Initiatief, projectleiding & fondsenwerving
Lotti Hesper

Kunstenaar
Elvira van Bochove

Foto’s
Jeroen Niemeijer, Lotti Hesper

Met dank aan
Erfgoedlijn Waterdriehoek Provincie Zuid-Holland, Hotel De Watertoren hotel & restaurant, Trivire, Sieglien Venloo, buurtkinderen en -bewoners, gemeente Dordrecht, Buurtwerk Dordrecht, Collé hoogwerkers, Luijten VVZ verd, Koster Cleaning Services, Johan Leemkuil, Arno de Grauw, Sign Servide Centre, Diana Henneken, Joost Vogelzang Schildersbedrijf, Studio Mads

Verbinding in Tijd muurschilderingen