Portfolio

Muurschildering De Gravenhorst
4 years ago

Muurschildering De Gravenhorst

Wooncomplex De Gravenhorst in Dubbeldam kreeg de muurschildering ‘Kijkje in het verleden’ van 11 x 9 meter van restauratie- en decoratieschilder Inge Modderkolk. Stichting Gravenhorst laat hiermee zien hoe bijzonder Dubbeldam is en dat er in het gebouw van alles te ontdekken is. Bewoners, omwonenden en andere belanghebbenden zijn nauw betrokken geweest bij het ontwerp, selectie en uitvoering.

‘Een kijkje in het verleden’
Restauratieschilder Inge Modderkolk: “Ik wilde een doorkijkje maken, dat heb ik toegepast door een gat in de muur te maken, fictief. Het beeld wat zichtbaar is door het gat, is een foto uit het jaar 1903 van de straat Dubbelsteynlaan die vroeger Dordwijklaan heette. De foto is genomen vlakbij waar nu de Gravenhorst staat. In de foto is ook een voddenman/lorrenboer te zien die met een handkar loopt, iets typisch van vroeger, wat de kinderen van deze tijd niet meer kennen. Dit alles zal in bruin/grijze tinten geschilderd worden zoals de oude zwart-wit foto’s uit die tijd ook zijn afgebeeld.
Twee kinderen in kleur van de Beatrixschool in de wijk en met overgrootouders in de Gravenhorst staan op de voorgrond. Wie dit zijn blijft nog even geheim. Zij representeren de toekomst en kijken naar het verleden. Aan de bovenkant is de naam van de Gravenhorst te zien, in de stijl van de oude gevelteksten en in dezelfde kleur als de keimrand aan de onderzijde.”

Plaats
kopgevel wooncomplex De Gravenhorst, Vijverlaan 1002, Dordrecht

Looptijd
september 2019 – juli 2020

Opdrachtgever
Stichting De Gravenhorst-Dubbeldam

Projectleiding
Lotti Hesper

Partners
Bewoners, omwonenden, T. Nijhoff schildersbedrijf, 2 kinderen met grootouders in De Gravenhorst, Luijten-VVZ voor verfadvies en verf, Riwal hoogwerkers, Gezondsheidscentrum Dubbeldam, Lugten Malschaert Architecten, Dordrecht 800 programma en Wijkwensen van gemeente Dordrecht, Beatrixschool, Regionaal Archief Dordrecht, fotograaf Jeroen Niemeijer en signmaker Marcel Vastenhoud

Muurschildering De Gravenhorst